De bedste bøger for introverte

Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening
af Ilse Sand (2017). 6 out of 6 stars


Ilse Sand er tidligere sognepræst, uddannet psykoterapeut og har i mange år skrevet bøger og afholdt kurser for særligt sensitive. Dette er den første bog fra hende, som primært fokuserer på introverte.
I bogen trækker Ilse Sand åbenhjertigt på sine egne erfaringer fra hverdagslivet som introvert, og hun giver intelligente og livskloge råd og tips til, hvordan du som introvert kan sætte grænser, beskytte dig mod overstimulering, og skabe mere mening og glæde i en støjende ekstrovert verden.
Til sidst i bogen er der to selv-tests, hvor du kan måle din grad af introverthed og sensitivitet.
Boget er skrevet i et letforståeligt sprog med mange illustrerende eksempler, som jeg let kan genkende mig selv i.
I alt er det en bog præget af stor dybde, visdom og eftertænksomhed. Jeg kunne ikke læse bogen på én gang, men måtte tage mange pauser og dage til at reflektere over kapitlerne. Absolut den bedste guide for introverte med dansk udgangspunkt.

Ilse Sands hjemmeside

Ro – styrken ved at være introvert i en højtråbende verden
af Susan Cain (oversat fra engelsk, 2015) (2013).6 out of 6 starsRo - styrken ved at være introvert i en højtråbende verden af Susan Cain (oversat fra engelsk, 2015) (2013).
Dette er den internationalt mest kendte bog for introverte, skrevet af Susan Cain, der er uddannet jurist, født 1968. Bogen blev en bestseller i USA, og oversat til mange sprog. Den har sat introverte på dagsorden, og har skabt en positiv revolution i synet på introverte mange steder.
Susan Cain har arbejdet i over 10 år med emnet, og det kan man mærke på de grundige refleksioner i bogen. Den giver bl.a. et godt historisk overblik over introvert-ekstrovert ubalancer. En ulempe med bogen er, at den ikke har en detaljeret indholdsfortegnelse, da bogen er ret lang med sine 443 sider. Men den indeholder mange gode eksempler og referencer til relevant forskning, bl.a. biologi og hjerneforskning og derfor spændende at læse.
Susan Cains hjemmeside


Introvert – stå ved dig selv – (nej, du behøver ikke gå til fest og gemme dig på badeværelset)
af Anna Skyggebjerg (2013) 5 out of 6 stars
Introvert - stå ved dig selv - (nej, du behøver ikke gå til fest og gemme dig på badeværelset) af Anna Skyggebjerg (2013)
Denne bog er skrevet af forfatter og magister i litteraturhistorie, Anna Skyggebjerg, født 1962. Det var den første dansk bog om introverte., da den udkom. Hun udleverer sit eget liv som spejl i bogen, dvs. hun skriver hudløst om sine egne livserfaringer. Dette gør bogen interessant at læse, for der er meget jeg kan genkende som introvert.
Især kapitel 1 & 2 kommer i dybden og fokuserer på udfordringerne for introverte omkring fester, ekstroverte venner og familie.
Senere i bogen kommer hun med mange konkrete råd og værktøjer til privatliv og arbejdsliv. Men de sidste kapitler virker lidt for ustrukturerede, efter min mening
I alt læner Anna Skyggebjerg sig meget op af de amerikanske forfattere,  og refererer hyppigt til Susan Cain.
Anna Skyggebjergs Facebook-side


Fordelen ved at være indadvendt  –  i en udadvendt verden
af Marti Olsen Laney (oversat fra engelsk, 2004) (2002).5.5 out of 6 stars

Fordelen ved at være indadvendt - i en udadvendt verden af Marti Olsen Laney (oversat fra engelsk, 2004) (2002).

Bogen udkom i 2004 i Danmark, og er skrevet af psykoanalytiker Marti Olsen Laney, oprindelig uddannet bibliotekar. På engelsk har bogen undertitlen “Hvordan man overlever/trives i en ekstrovert verden”  – og det er meget præcis beskrivelse af hvad bogen handler om. Der er mange gode råd og øvelser til introverte i bogen, og den beskriver det grundlæggende omkring det, at være introvert. I alt virker den i dag dog noget forældet, og  utidssvarende i forhold til det fokus og den forskning, der har været på introverte-ekstroverte de sidste 10 år.


Engelsksprogede (ikke oversat til dansk)


The Awakened Introvert: Practical Mindfulness Skills to Help You Maximize Your Strengths and Thrive in a Loud and Crazy World
af Arnie Kozak (2015) 6 out of 6 stars

The Awakened Introvert: Practical Mindfulness Skills to Help You Maximize Your Strengths and Thrive in a Loud and Crazy World af Arnie Kozak (2015)

Denne bog, skrevet af psykoterapeut og Ph.d Arnie Kozak, som fokuserer på mindfulness og andre buddistisk-inspirerede teknikker til introverte. En stor del af bogen handler om, hvordan introverte kan forvalte sin energi, som netop er en stor udfordring for mange introverte.
Ved hjælp af en del test, teknikker og øvelser i bogen, viser han, hvordan introverte bl.a. kan begrænse grublerier og overtænkning, og blive nærværende i nuet.  Men også hvordan introverte kan få mere energi ved såkaldte opbyggelige og kontemplative øvelser, f.eks. meditation, naturture osv.
Derudover er der en smart test med, som ud fra forskellige spørgsmål og parametre, der kan hjælpe introverte med at beslutte, om de skal tage med til en social begivenhed. (Der kommer mere om denne test på bloggen her snart).
Arnie Kozaks hjemmeside


The Irresistible Introvert – Harness the Power of Quiet Charisma in a Loud World  af Michaela Chung (2016) 5 out of 6 stars
The Irresistible Introvert - Harness the Power of Quiet Charisma in a Loud World af Michaela Chung (2016)
Denne bog er skrevet af unge Michaela Chung, født 1985.  Hun kører den meget aktive blog og webside:  IntrovertSpring.com, der har mange tusinde abonnenter og følgere. I bogen gør hun op med den vestlige kulturs udbredte tendens til at se introvertes personligstræk som ikke-attraktive og ikke-karismatiske. Hun bruger sine egne livserfaringer og gode eksempler fra sine blogs læsere. Michaela Chung beskriver sit opgør med den dominerende ekstroverte kultur på en ret underholdende, ungdommelig og frisk måde. Men hun skriver også på måde, så jeg føler vrede over, hvor dårligt introverte bliver behandlet i skoler, i virksomheder og medier med ekstroverte værdier.
Michaela Chungs hjemmeside


 

Del denne side. På forhånd tak:
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  

3 Replies to “De bedste bøger for introverte”

 1. Hej Hr.Danmark

  Tak for tippet med Jungs bog på dansk, som vist er en lidt forkortet udgave af den oprindelige tyske udgave.
  Jeg kan se at den danske oversættelse er udsolgt fra forlaget, men de har stadig en del eksemplarer på bibliotekerne. Jeg har selv lige lånt den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *