Goddag, fremmede!

Det ser ud til, at du er ny her. For at komme i gang, klik på en af disse knapper!

Hvordan får introverte mere energi?

jesper42jesper42 Indlæg: 2
Redigeret november 2018 i Generelt

Hej alle I kloge og smukke introverte mennesker :smiley:

Hvordan får introverte mere energi i deres hverdag?

Gerne jeres helt personlige energi-tips?

På forhånd tak
Jesper

Kommentarer

 • MartinMartin Indlæg: 27
  Redigeret november 2018

  Hej Jesper,

  tak for dit spørgsmål og sjovt billede :-) Det er jo et afgørende spørgsmål i forhold til introvert-ekstrovert diskussionen, da det er mit indtryk at mange introverte kæmper med det i vores ekstroverte vestlige samfund.

  Generelt får introverte energi af, at være alene, mens ekstroverte får energi af at være sammen med mennesker og mange stimuli. Men det er også en ret teoretisk og lidt unuanceret måde at se det på, så jeg vil her skrive mine egne erfaringer med at få mere energi. (jeg var faktisk ved at skrive et blog-indlæg om det, men det bliver offentliggjort senere).
  For mig handler det i perioder ofte om, først at sænk stress-niveauet, så kommer energien og kreativiteten bagefter :-)

  • Løbe- eller gåtur i naturen med min hund
  • Naturen generelt, jeg elsker skoven, stranden, eller bare mange træer og grønt.
  • Spise sundt nærende og velsmagende mad med mange grønsager og frugt (ikke sukker, koffein, fastfood etc),
  • Mindfulness - pt. dyrker jeg ca 12 eller 20 min om dagen.
  • Yoga - for mig virker det bedst med stille og rolige øvelser.
  • Se en god film, som jeg bliver engageret i - afleder overtænkning
  • Læse en bog eller tekster
  • Ro og lav-stimulerende omgivelser
  • Lytte til beroligende musik, eller musik som passer til følelsesmæssig situation
  • Mange pauser i løbet af dagen
  • Forskellige former for motion: vægttræning, svømning osv.
  • Tale med en ven - mindre doser af social aktivitet men med høj kvalitet.
  • Oplevelser/ferie i rolige omgivelser
  • Tilskud af b- og c-vitamin, evt. D-vitamin om vinteren.
  • Urte-te - jeg elsker forskellige slags te uden koffein: lavendel-te, kamille og pebermynte, ingefær etc.
  • Sove ca. 7-8 timer om natten - og gerne en lur om dagen, hvis der er behov og mulighed for det.

  I forhold til det sociale har jeg i øvrigt skrevet et blog indlæg om De 10 bedste og værste sociale arrangementer for introverte

  Gode introverte tanker
  martin

 • jesper42jesper42 Indlæg: 2
  Redigeret november 2018

  hej Martin,

  jeg takker for dit svar :-)
  Den er en god liste, fitness er også sundt for mig. Jeg kan dog ikke undvære min kaffe uden at få abstinenser. :o

 • TankestrømmeTankestrømme Indlæg: 8
  Redigeret november 2018

  Hej Jesper,

  Udover det rigtig gode svar, Martin kom med, vil jeg gerne tilføje, at din vej til energi også afhænger af, hvilken type introvert du er (der findes 8 forskellige introverte typer).

  I følge Carl Jung (som møntede udtrykkene Introvert og Ekstravert), så afhænger det af sammensætningen i din hjernes foretrukne lærings- og beslutningsprocesser (dine kognitive funktioner). Der findes også 8 funktioner og alt efter hvilken rækkefølge netop din hjerne foretrækker, så vil der være forskellige veje til energi. Især de 4 af funktionerne er foretrukket af din hjerne.

  Martin har f.eks. en sammensætning, der hedder introvert intuiton, extravert følelse, introvert tænkning og extravert sansning som sine foretrukne funktioner, og derfor finder han energi i sansende oplevelser som naturen, yoga, gåtur, beroligende musik m.m. - ting der både taler til hans sanser og hans intuitive introspektion. Men også i læsning og at tale med en god ven, da det taler til hans introverte tænkning og extraverte følelse.

  Dog vil jeg sige, at fysisk aktivitet er vigtig og godt for alle, da musklerne og organerne har behov for at blive vedligeholdt, men rent energimæssigt i forhold til det at være introvert, så er det ikke der, jeg oplever størst energi-indtag.

  Min hjerne foretrækker andre funktioner (eller en anden rækkefølge), og jeg vil derfor ikke opleve alle de beskrevne aktiviteter som energikilder på samme måde, som Martin gør det. Jeg har en rækkefølge, der hedder introvert tænkning, extravert intuition, introvert sansning og extravert følelse. For mig er der nogle sammenfald med Martins liste ovenfor - at læse, se film, sove, tage pauser - men derudover, så er det for mig mere energigivende at lære og opleve noget nyt, spille spil og løse opgaver på egen hånd - men også at dykke ned i min introverte sansning og foretage mig noget genkendeligt, hvor jeg ikke behøver at tænke. Min sansning foregår primært via introspektion (det velkendte) og jeg har derfor ikke samme behov for at interagere med omverden via mine 5 sanser (ekstravert sansning).

  Jeg tror, det vigtigste er at mærke efter hos dig selv (at observere) og prøve via trial and error, hvad der lader til at virke for dig. Det kan også give et prej om din hjernes foretrukne processer.

  Mvh,
  Tankestrømme

 • MartinMartin Indlæg: 27
  Redigeret november 2018

  Hej Tankestrømme,

  tankevækkende indlæg om at de otte introverte typer (ISFP, ISTJ, ISFJ, ISTP, INFP, INTP, INTJ, og INFJ) foretrækker forskellige energikilder. Jeg synes det er en god forklaring du har, ud fra Jungs teorier og MBTI-personlighedstyper.

  Som INFJ vil jeg give dig ret i, at jeg ikke får specielt meget energi af, at foretage noget genkendeligt, eller foretage noget ud fra, hvad jeg tidligere afprøvet i trial & error. Det giver mig meget mere, at få min introverte intuition i spil, og evt. reflektere med en ven om "det store billede" og forskellige perspektiver på tingene.

  Fysisk aktivitet er også godt og vigtig for mig. Måske også pga. min ekstraverte sansning? Eller hvad?

  Generelt må det dog gælde for alle introverte typer, at kvantitativt meget socialt samvær med mange stimuli, er drænende :-)

  mvh.
  martin

 • MartinMartin Indlæg: 27
  Redigeret november 2018

  Her kommer lige et par links på engelsk i forhold til denne diskussion om energi og de forskellige typer:

  1. Here's What Energizes You, Based On Your Personality Type

  2. Here's What Exhausts You, Based On Your Personality Type

  Forfatteren er selv INFJ, så de er nok ret præget af at være mere intuitivt og subjektivt orienterede end logiske og præcise overvejelser ;-)

 • Hej Martin,

  Gode links. Jeg tror, at alle artikler er præget af forfatterens egen subjektive opfattelse af verden. Det kan man nærmest ikke undgå. Jeg synes, hun har nogle gode pointer :-)

Log in eller Registrér for at kommentere.