De 10 bedste og værste sociale arrangementer for introverte

De fleste introverte foretrækker at være sociale på en anden måde end ekstroverte.  Det er en fordom, at det at være introvert er det samme som ikke at være social, eller ligefrem asocial.
Introverte er derimod ikke selskabelige, selskabspapegøjer 😉, ligesom mange ekstroverte er. Men der findes mange sociale introverte. Det er ingen modsætning.

Du kan godt være social uden at være selskabelig. Det kan for eksempel være meget socialt, at takke nej til en stor fest fredag aften, fordi du vil have overskud til en social aftale med en god ven eller familie om lørdagen. At være social er altså i denne situation at prioritere og tænke på samværet med din ven eller din familie.

Det er min erfaring, at introverte ofte bliver drænet af store fester og selskaber i timevis, men nyder ofte mindre sociale aktiviteter og sociale møder i “mindre doser”.

Jeg har også erfaring med, at det ofte hjælper med en slags fast struktur eller dagsorden, sluttidspunkt og klare definerede sociale regler, ritualer eller rammer, når det drejer sig om større sociale arrangementer eller store selskaber. Det er f.eks. en fordel, hvis der er gode muligheder for at trække sig til mindre støjende områder og få gode snakke med få eller på tomandshånd. Sådanne strukturerede sociale rammer giver som regel bedre mulighed for meningsfulde og dybe samtaler med få mennesker, som mange introverte elsker og er gode til.

De 10 bedste arrangementer, som introverte ofte trives i:

 • Cafemøde eller restaurantbesøg uden for meget støj
  (Med få venner eller familiemedlemmer)
 • Biografen
  (Med få venner eller familiemedlemmer)
 • Privat besøg hos en ven eller familie
  (gerne nogle få timer frem for mange timer i træk)
 • Museumsbesøg eller kunstudstillinger
  (Med få venner eller familiemedlemmer)
 • Foredrag
 • Guidede ture
 • Koncerter
  (med musik som du elsker)
 • Ture i naturen
  (Med få venner eller familiemedlemmer)
 • Frivilligt arbejde
  (Gerne med faste sociale struktur, hvor du hjælper få, og gerne med få kollegaer)
 • Deltagelse i sportsaktivitet
  (Gerne med få medlemmer og en uden lang tid med “3.halvlegs” smalltalk med snakkesaglige ekstroverte.

De 10 værste sociale arrangementer, som ofte dræner introverte:

 • Store receptioner ved fødselsdage/jubilæer etc.
  (Med smalltalk i timevis, meget støj og ustrukturerede sociale rammer)
 • Større familiefester i mange timer
  (Med smalltalk der kører i ring, meget støj og ustrukturerede sociale rammer)
 • Cocktailparty
 • Større firmafester
 • Julefrokoster
 • Surpriseparty
 • Fællesspisning i børnenes børnehave eller skole (Uden faste programpunkter og smalltalk i timevis)
 • Besøg på barer eller diskoteker
  (Med masser af støj og alkoholiseret smalltalk).
 • Åbent hus arrangementer
  (Med uklare sociale omgivelser.)
 • Vejfest eller større housewarming
  (Med løs struktur og masser af overfladisk snak)


  Hvordan overlever du store fester og selskaber som introvert?

  Selvom du er introvert, er det selvfølgelig ikke godt, at takke nej til alle invitationer til store fester og selskaber.  Måske deltager der nogle vigtige relationer for dig til festen, eller måske har du et tæt forhold til værten/værtinden? Så vælger du formentlig at deltage, selvom du måske er opmærksom på, at de sociale rammer til en sådan stort arrangement kan dræne din sociale energi hurtigt. I sådanne tilfælde kan du som en introvert f.eks. planlægge alenetid af og til under festen, eller deltage sammenlagt i festen i kortere tid etc. for ikke at blive socialt udmattet.

  Det er også vigtigt, ikke at planlægge for mange sociale aftaler i den uge med festen, for at spare på din sociale energi. Eller i hvert fald planlægge en rolig dag, dagen før festen, og igen en rolig dag efter festen, til at lade dine sociale batterier op igen.

  Smalltalk er en vigtig social færdighed til store fester og selskaber, for at komme i kontakt med nye mennesker, og lære dem at kende. Smalltalk færdigheder kan du godt træne op som introvert. Jeg er selv blevet meget bedre til det ved at øve mig i forskellige sociale sammenhænge i de sidste mange år. Mange introverte er faktisk som udgangspunkt rigtigt gode til smalltalk, fordi god smalltalk i høj grad handler om at lytte

  Men når smalltalk kører i ring, når folk bliver ved med at snakke om vejret, sportsresultater, politikere, trivielle detaljer, tomgangssnak eller overfladisk snak osv. i lang tid, selv med folk du allerede kender, og snakken ikke kommer ned på et personlig dybere plan, synes jeg det dræner min energi hurtigt. Eller hvis den du snakker med, snakker som et vandfald, uden at holde øje med, om det interesserer dig. I givet fald handler det om at komme hurtigt videre, og starte smalltalk med nogle andre mennesker i selskabet, for at se om der er andre, du har mere til fælles med.

  Der kommer flere tips til, hvordan du som introvert kan “overleve” store fester her på bloggen snart, og beslutnings-hjælp til hvilke fester, du roligt kan takke nej til.

  Er du også en social introvert? Dvs. en introvert, som værdsætter sociale kontakter af høj kvalitet med få. Måske har du så en kommentar eller ideer til flere gode sociale aktiviteter for introverte, så skriv et svar herunder:


   


 

 

 

 

Del denne side. På forhånd tak:
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
Om forfatteren:

Jeg hedder Martin, og er stifter af introvert.dk. Jeg er selv introvert, og har i mange år af mit liv forsøgt at følge med i de ekstrovertes kapløb. Men i de seneste år har jeg fundet ud af at det strider imod min introverte natur.
Læs mere om mig klik her...

4 Replies to “De 10 bedste og værste sociale arrangementer for introverte”

 1. Jeg har aldrig tænkt på, at der kunne være nogle arrangementer som var bedre end andre på den måde som beskriver herovre – jeg er dog enig. Jeg har kæmpet meget med min introverthed, og at acceptere at jeg er sådan som jeg er. Noget jeg også kan se I debatterer meget – det er dejligt! Jeg har dog oplevet at min introverte side godt kan udfordres og udvikles, så jeg har fået det nemmere ved at være social oftere – dog uden at miste mig selv. Hvis det lyder som noget I kunne tænke dig at læse, kan i se mere heromkring i dette indlæg http://www.skoleogliv.dk/2017/12/29/kan-jeg-vaere-mindre-introvert/

 2. Hej Marie,
  Tusind tak for din feedback
  Jeg er meget enig med dig i, at det er godt selv at udfordre og udvikle sin introverte side igennem hele livet 🙂
  Det er noget helt andet, hvis det er andre personer, som foreslår at du ændrer på din personlighed 🙁

  Hvis man er en meget social introvert, som jeg selv er, kan man træne sine sociale færdigheder op, og blive mere social i forskellige situationer.
  Interessant artikel via dit link. Du har vist haft et rigtig godt udlandsophold. Normalt ville jeg også foretrække enkeltværelse, men når man er væk hjemmefra – langt fra familie og venner, har man også en del sociale behov som introvert. Og introverte bliver også glade af sociale relationer af høj kvalitet.
  Og jeg oplever også tit, at introverte kan være meget snakkesaglige og sociale, hvis de er trygge ved de f.eks. 3-5 personer, som de er sammen med.

  Formålet med denne website introvert.dk er dog, at gøre op med de udbredte fordomme/stereotyper, og påpege de mange styrker, som introverte har.
  Læs og lyt bl.a. lidt til styrkerne ved at være introvert her:
  https://introvert.dk/forum/discussion/23/sa-er-den-stille-podcast-igen-aktiv
  I den kommende tid vil der komme flere artikler om introvertes styrker på her introvert.dk! ❤️

 3. Jeg prøver at overleve de store fester ved at holde mig på dansegulvet. Hellere gemme sig der end i et hjørne hvor jeg ikke ved hvad jeg skal sige. Man behøver ikke snakke når man danser og når jeg smutter/lister tideligt hjem behøver ingen at vide det. Jeg er blevet set på dansegulvet og behøver ikke bekymre mig om, om folk har set mig som kedelig, for jeg har jo danset. Og bliver forhåbenligt inviteret med næste gang, for jeg vil jo gerne være social, selvom jeg er introvert.

 4. Hej Lise,
  tak for kommentar og godt tip. Det er ny måde at forholde til store fester på, jeg ikke havde hørt før. Når man danser, har man sikkert også god “grounding” (jordforbindelse og kontakt til egen krop).

  Jeg har snakket med andre introverte, som finder nogle praktiske opgaver i køkkenet, eller fotografer, serverer i baren eller lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *